Efter de senaste veckornas hårda väder är det dags att ta hand om och inspektera trädgården inför vintern. Vid den här tiden har dessutom de flesta löven givit vika, vilket gör det betydligt lättare för dig att kunna ta dig en närmare titt på trädets stam och grenar.

Det är varje trädgårdsägares plikt och skyldighet att se över att träden mår bra och absolut inte innebär någon skada för annans egendom eller liv. Om det skulle vara så att du nu upptäcker att något träds gren till exempel håller på att gå sönder så kan du förmodligen åtgärda det själv. När det gäller större träd så kan du behöva ta hjälp av ett professionellt företag.

Hur undersöker man träd?

För det första är det viktigt att vara systematisk. Börja gärna uppifrån och gå neråt. Håll utkik efter sprickor och sav eller kåda. Båda är ett tecken på att trädet fått en skada och nu försöker skydda sig.

Vintern är den bästa tiden att inspektera dina träd på.

Glöm inte att även titta på rötterna. Sticker någon upp, eller finns det något annat som tyder på rotskador? Om du upptäcker skador och vill göra ditt bästa för att försöka rädda trädet är det bäst att rådgöra med en träddoktor – en så kallad arborist.

Om det är så att du måste beskära några grenar kan det var bra att skära av dem lite i taget. Så småningom ska du kapa grenen vid sin början. Men för att den inte ska ”blöda ut” ska snittet vara så litet som möjligt så att trädet får en god chans att läka över ”såret”. Det har trädet alla möjligheter i världen att göra på ett bra sätt.

Var särskilt uppmärksam på äldre träd eftersom de i kombination med sin höga ålder kan vara mer utsatt för angrepp och dessutom har vuxit till sig till en betydande storlek. Känn gärna på barken så att den inte är smulig eller mjuk. Om den är det skulle det kunna tyda på en svampinfektion.

Vinterpyssla om/i trädgården
Tagged on:             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 4 =