Arboristen kallas ibland för trädkirurger eftersom de är experter på att ta fram och ta hand om trädväxter. I Sverige tar det två år att bli utbildad arborist. Efter det kan man bedöma tillstånd hos träd liksom ge råd i hur de ska skötas om på bästa sätt. Det kan gälla allt från gödsel, hur man bäst bekämpar olika insekter och sjukdomar till att rent handgripligen beskära och fälla träd. Om det skulle vara så att ett av dina träd blir sjukt kan en arborist avgöra vad trädet lider av liksom utarbeta en vårdplan för att förhoppningsvis kunna rädda trädet.

Det är inte helt ovanligt att du hittar arboristen bland trädkronorna. De är också behöriga att kunna värdera träd.

När ska du kontakta en arborist?

  • Vid trädbeskärning
  • När trädet verkar sjukt
  • Vid trädfällning
  • Vid plantering av nya träd
  • När och om träd ska befruktas

Eftersom arboristen är en trädexpert är det bra att rådfråga dem om vilka träd som skulle kunna passa i just din trädgård.

När bör man kontakta en arborist?

Om du upptäcker en massa död ved på ett av dina träd, eller om du helt plötsligt upptäcker mer döda kvistar i trädgården än vanligt. Skulle det vara så att ett träd har en gren som till mer än fem centimeter är död så bör den tas bort så fort som möjligt.

Efter stormen. Japp arborister kanske inte är dem man ska hålla i under, men efter en storm är det bra att ha i närheten. De är nämligen duktiga på att avgöra och åtgärda eventuella faror i din trädgård. Grenar eller träd som riskerar att falla. Dessutom är det ju dem som kan ta bort dem på ett säkert sätt.

Svampbesök. Om du skulle upptäcka att något av dina träd plötsligt fått besök av en svamp. Svampar kan vara rent livsfarliga för ditt träd. De kan se ut som i den här videon.

När trädet tar sig friheter och växer på ett sätt som innebär risker för din egendom.

Ett särskilt tack till arboristerna på Stockholm Trädvård som har hjälpt till med information och inspiration. Om du vill komma i kontakt med en arborist så hittar du dem lättast på närmaste internet.

Vad gör egentligen en arborist?
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − sex =