Snart är det dags att gå lös i trädgården med saxar, sågar och andra klippdon. Här är tre klippverktyg som du måste äga för att det ska bli bra.

  1. Sekatören. Det här verktyget är ovärderligt för att göra enkla och rena snitt i tunnare kvistar och grenar på träd och buskar. Det fiffigaste med sekatörer är att de är lätta att hantera, även i obekväma vinklar.
  2. Grensaxen. Eftersom grensaxen har ett kraftigare handtag och blad så klarar den av större arbeten — grenar på olika fruktträd — äpple, plommon och körsbär.
  3. Stångsekatör. Den gör det möjligt för dig när du inte riktigt når. Ibland kallas stångsekatören även för universalklippare samtidigt används den oftast när inget annat verktyg räcker till. I princip fungerar den precis som en vanlig sekatör men med längre handtag.

Andra saker att tänka på

Oftast använder man dessa verktyg för att klippa bort döda grenar och kvistar. I annat fall är det alltid bra att rådgöra med ett proffs eller läsa på ordentligt så att du verkligen vet vad du gör och inte skadar trädet, busken eller framförallt dig själv.

Om det är så att du måste klättra på stege för att komma åt olika grenar så var försiktig och se till att stegen är säkert förankrad. Det är också viktigt att klättra med bra skor. Se också till att du inte är ensam när du beger dig upp. Åtminstone bör någon veta om att du klättrar.

Om det skulle vara så att du behöver göra ett mer komplicerat arbete är det bättre att låta en utbildad arborist
eller trädfällare göra det. Delvis eftersom det också kan vara farligt och ofta kräver verktyg som kan hantera tjockare grenar.

Se verkligen upp ifall grenarna befinner sig i närheten av elledningar. Då krävs expertkunskap.

Använd rätt verktyg när du beskär dina växter och träd.
Tre trädgårdverktyg du måste ha
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tretton =