Så du har precis köpt hus! Grattis. Det betyder också att du har en helt ny trädgård att förhålla dig till och ta hand om. I det här inlägget tänkte vi samla information om saker att tänka på så att du och din nya trädgård ska trivas  så bra ihop som möjligt.

Börja med att gå igenom hela trädgården. Kolla särskilt på de äldre träden så att de är säkra och inte kommer att falla ner. Särskilt om de hänger över andra objekt.

Sedan är det dags att börja planera vilka växter du ska investera i. Då är solljuset den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Kontrollera vilket solljus du har och jämför det med de plantor som du vill ha. Placera inte växter i skuggiga områden om de kräver massor med solljus.
Tänk också på tillväxten, särskilt när det gäller träd.  Plantera inte träd där det inte finns utrymme att växa på.

När du sedan planerar hur det hela ska smälta samman kan det vara bra att eftersträva balans framför symmetri. Symmetri skapar en brännpunkt men tenderar att se lite onaturligt ut. Då är det bättre att försöka nå balans. Till exempel kan ett stort träd på ena sidan balanseras av två mindre träd på andra sidan. Det skapar mer naturliga övergångar.

Härligt fågelbad
Utforma en trädgård där alla utom skadedjuren trivs.

När du ska välja vilka träd du ska ha i din trädgård är det viktigt att läsa på så att du vet hur de senare kommer att växa. Den informationen kan du lätt hitta på nätet. Annars kan du fråga närmaste plantskola om tips och idéer. Berätta hur du tänker dig att trädet ska se ut och växa så kommer de säkert ha massor med förslag.

Undvik att plantera blommor under stora träd, eftersom de inte kommer att frodas i den ständiga skuggan. I stället finns det andra växter som sprids eller kryper längst marken. är ett trevligt alternativ.

Nu när du är beredd att ta itu med ditt projekt, måste du utarbeta en plan, skapa en budget och en tidplan. Glöm inte att det ibland kan ta lite extra tid att få tag på allt det material som du kommer att behöva.

Lycka till!

Trädgårdstips för nyblivna tomtägare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 2 =