Ibland kan det ta lite tid innan man upptäcker att man försöker såga med en slö kedja. Även om det inte var länge sedan du bytte kedja, eller om du använder dig av den bästa motorsågen på marknaden så blir kedjan förr eller senare slö.  Därför tänkte vi skicka med dig en checklista. Med hjälp av den hoppas vi att du lättare kommer att kunna känna igen en slö kedja.

  1. Du märker att du måste applicera mycket manuellt tryck för att ta dig igenom träet. Motorsågen vill inte ta sig igenom träet som den brukar.
  2. Du märker att motorsågen lämnar efter sig tunna och sköra sågspån istället för grova trådar.
  3. Motor i sågen utvecklar rök, trots att både smörjningen och spänningen på kedjan är helt korrekt.

    motorsåg
    Förr eller senare blir alla sågblad slöa.
  4. Ett tecken på att tänderna har slitits ojämnt och blivit slöare på ena sidan jämfört med den andra är att sågen vill ta sig igenom träet i en viss riktning. Resultatet är att snittet blir krokigt.
  5. Du upptäcker att det är svårt att hitta rätt position i träet. Motorsågen skallrar och studsar medan du sågar.

Om du upptäcker att din motorsåg beter sig enligt checklistan är det dags att antingen slipa eller ersätta sågkedjan. Då kommer den att bli som ny igen.

En annan tumregel är att slipa kedjan efter 50 timmars effektiv användning. Då brukar kedjan kunna bibehålla en hyffsad jämn prestanda. Dessutom kommer bladen också att hålla längre över tid.

Har du några andra tips? Lämna gärna dem i kommentarsfältet eller hör av dig direkt till oss.

Så upptäcker du att din sågkedja är slö
Tagged on:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 14 =