Att flytta träd och buskar är inte helt lätt och det är inte ovanligt att de dör i samband med proceduren. För att undvika det tänkte vi tipsa om hur du ska gå tillväga.

1. Läs på om den växt du tänkt flytta. Vad gillar den och vad behöver den? Det är till exempel viktigt att förstå om den föredrar sol eller skugga, torra eller fuktiga förhållanden. Flyttar du växten till ett ställde där den trivs så ökar givetvis förutsättningarna för att den ska kunna överleva och må bra.

2. Börja med att gräva upp hålet dit du ska flytta den innan du har grävt upp växten du ska flytta. Ju kortare tid rötterna spenderar ovan jord desto bättre för växten.

3. för att veta hur stor grop du ska gräva ur får du göra lite efterforskningar kring hur växten har det nu. Gräv ut och kolla lite runt växten du ska flytta. Beräkna sedan att bredden bör vara dubbelt så stort som djupet på hålet. Då har du lite marginaler att jobba med.

4. Det nya hållet behöver inte vara djupare än nödvändigt. Om det är det så kan trädet eller busken sjunka ner och det är inte bra.

5. När du ska gräva upp växten som ska flyttas börjar du utifrån och jobbar dig in. Börja alltså inte att gräva direkt vid roten utan gärna ett par meter bort. Innan dess är det bra om du redan vet var den store delen av rotsystemet finns någonstans.

6. Försök också skaffa dig en bild av hur mycket växten väger. Är det tungt kommer du att behöva hjälp och det är givetvis bra att veta på förhand.

7. Var sedan försiktig när du gräver och undvik att skada rötterna. Ju helare de är desto större är chansen att den kommer att överleva.

8. När du sedan har flyttat växten är det viktig att vattna den på en gång.

Lycka till!

Så flyttar du träd och buskar
Tagged on:     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + nitton =